21.7.11

Dubstepe Nooldu? Nooldu? #7 part 2

 --Finlandiyalı Desto’nun Rwinadan çıkardığı bu 3 şarkılık EP, techy beat üstüne akan sub-bass arayışıma ilaç gibi geldi. Desto, sakince sürüp giden şarkıyı tamamlamak için havada süzülen synthler tercih etmiş ki, yarattığı atmosfer doğru tercih olduğunu söylüyor dinleyene zaten. İkinci şarkı Neptune ise Zomby’nin ilk dönem işlerindeki sub-bass üzerinde dolanan arpeggiolarını hatırlatan bi steppa. Son şarkı Overkrookd ise ne yalan söyleyeyim Joker’ı anımsatıyor, zaten basın bülteninde de aynısını demişler.


--Virus Syndicate’in yarısı MRK1 şu dubstep sahnesinde kesinlikle en sevdiğim prodüktörlerden. Tutarlı soundunu seneler geçtikçe geliştirirken saçmalamayan birkaç prodüktörden biri. Genelde beati dublarken sert efekt tercihlerinde bulunan MRK1, bu plakta da aynı yolda devam etmiş. Snareler yankılanırken, hi-hat bildik formunda akarken, orta seviye synth oyunlarında kendine sınır koymak pek tercih ettiği bir form değil, zaten bizde bu hali daha çok seviyoruz. Arka yüzdeki 'Let Me Hear You'da aynı formatta devam ediyor. Fazla söze gerek yok floor-basher olarak tabir ettiğimiz, alınabilitesi yüksek plaklardan.


--Bu adamın işlerini sevme sebebimin ufak bi örneği işte bu plak. Önce, daha evvel Digital Soundboydan çıkan jungle güzellemesi 'Burnin Up'a tekrar uğramış. Bu sefer amenlerin üzerine piano yerleştirmiş, Loleatta Holloway sampleına Mike Skinner sampleı eklemiş ve bize jungleın ilk güzel zamanlarını bir daha hatırlatmış. Sonra, dubplateleri dışında resmi releaselerinde uzun süredir duymadığımız 3 adet kafa yaran sertliğinde halfstep dub koymuş. Yukarıda hırbo styla diye adlandırdığım şarkılara karşı ders niteliğinde bu plak. 'Tamam şimdilerde bi sürü değişik iş yapıyorum ama aha işin esası budur' demiş gene Oliver Jones aka Skream.


--Geçen sene Stretched’den çıkardığı Searching plağıyla uzun süre DJ setlerinden eksik olmayan Om Unit aka Jim Coles, Rinse FM’de Kromestar’ın yeni işlerini dinlerken, 'ben bu adamla bişeyler yapayım' demiş ve başlamış ortaklık. 'Ben bunu yaptım sen naaptın, onun reverbünü azalt, hacı şuna adam gibi ver delayi seke seke bitmedi kafa beyin kalmadı amk, babuş bu synthi bi dinne bayılacan, e senin bu sub hiç duyulmuyo, çamur bass yapmışın gene ya püü' süreçlerinden geçip şu an elimizde tutmakta olduğumuz bu plak ile nihayetlendirmişler birlikteliklerini. İki prodüktör şarkılara imzalarını bastıra bastıra atmışlar. Kromestar’ın mid range synth bass işleri ve sub bassı hemen farkediliyor, Om Unit'de boş durmamış kendi tarzı 'aldım başı giderim bu dumanlı uzay benimdir' tarzı distopik acid kafası synthleriyle bezemiş. Beat, ikisinin elinden ortak çıkma muhtemelen, çünkü Kromestar’ın dub kafasıyla Om Unit’in beat mimari tercihleri farkediliyor ama oldukça içiçe geçmiş durumda kim neyi yapmış bilemeyeceğim. Sonuçta elimizde iyi bir plak var; karanlık uzay ve acid kafaları, sade efektlerle bezeli dublar. Om Unit’in yeni labelı Cosmic Bridge içinde iyi bir başlangıç bu, devamı gelir umarım.

No comments: